Kategori:
Övrigt, Show, Annan lokal
Period:
2017-08-02 – 2017-08-02
Tid:
18:00 – 22:00
Plats:
Nyköpingshus, Borggården
Pris:
Fri entré

Scensommarkväll

Scensommarkväll på Nyköpingshus borggård är ett evenemang för alla som vill uppleva musik på ett nytt och spännande sätt. Upptäck världsmusik, nytolkad folkmusik, visor och klassiska stycken i en unik och historisk miljö som skapar stämning och atmosfär.

Gästabudsåret 2017

 

Scensommarkväll är en ny satsning som lanseras i samband med Festveckan 2017. Evenemanget arrangeras av Nyköpings kommun i samarbete med Scenkonst Sörmland. Fri entré.  

Program:

  • Kl. 14.00 - Sagan om Trollflöjten - familjekonsert

Duo Caminar spelar och agerar Mozarts välkända opera.

Följ med på en lustfylld familjekonsert med musik av Wolfgang Amadeus Mozart! Upplev figurerna Tamino, Papageno, Nattens Drottning, Sarastro, Pamina och Papagena på deras äventyr när Mårten Falk och Åsa Karlberg spelar och agerar historien om Trollflöjten. Wolfgang Amadeus Mozart skrev egna duetter på sin opera och nu får publiken får höra den välkända musiken. Papageno är den enda som försöker sjunga då och då och som tur är finns det förtrollade klockor och en trollflöjt att ta till när figurerna råkar ut för problem.

Åsa Karlberg, musiker på Scenkonst Sörmland samt frilansande hos bland andra ensemblerna Rebaroque och Drottningholmsteaterns orkester. Mårten Falk en av Sveriges mest internationellt verksamma gitarrister och tonsättare från hela världen har tillägnat honom gitarrmusik och till dags dato har han uruppfört fler än hundra verk för gitarrmusik.

  • Kl. 14.45 Lönnebergakvartetten

Tårtsväng med Pippi och Beethoven. Hur bakar man en wienervalstårta?
Var ligger Bergakungens sal? Och hur låter en bebisfiol?

Lönnebergakvartetten, den sjungande stråkkvartetten, ger hela familjen ett spännande, lustfyllt och lättillgängligt möte med klassisk musik. Fascinerande och njutbar oavsett om den skapades för 300 år sedan eller alldeles nyss. Favoriter från bland annat Astrid Lindgrens sagor blandas med den klassiska musikens pärlor och publiken deltar med sång, dans och rörelse. Allt i magisk närkontakt med de fyra stråkinstrumenten. Låt framtidens publik utforska och upptäcka den klassiska musiken!

Medverkande:
Malin-My Wall – violin, sång

Hanna Wiklund – violin, sång

Nora Roll – viola, sång

Magdalena Mårding – cello, sång

http://www.kvartetten.nu/lonnebergakvartetten/

  • Kl. 18.00 Stockholm Lisboa Project feat. Maria Kalaniemi "Fado, polska & beyond"

Stockholm Lisboa Project har utforskat den 4000 kilometer långa, diagonala vägen mellan Portugal i det sydvästra hörnet av Europa och Sverige i det nordöstra. Trots det geografiska avståndet finns i musiken beröringspunkter i de båda ländernas respektive folkmusiktradition. Lyssna på sångens inre röst och kanske den viskar spela mig som en fado för att nästa gång viska jag vill ha en nordisk dräkt. Musiken låter sig dock inte förklaras i några specifika ord, utan sjunger själv vad den är. I sommar gästas Stockholm Lisboa Project av den fantastiska finlandssvenska dragspelskonstnären Maria Kalaniemi. Hon tillför finlandssvenska ballader, finsk folkmusik och låtar som hon komponerat. Marias spelstil har träffande beskrivits som finländsk dragspelsfado.

Medverkande:

Maria Kalaniemi - dragspel, sång
Rita Maria - sång
Alice Andersson - saxofon
Sérgio Crisóstomo - violin
Simon Stålspets - mandolin

http://www.stockholmlisboa.com/

  • Kl. 19.00 IRIS Vocals

IRIS Vocals är fyra röster som sjunger allt från visa, folkmusik till pop – och alltid i egna arrangemang. Kvartetten musicerar i olika sammanhang, både med och utan instrumentalmusiker, och alltid med känslan av intimitet och närheten. Just den känslan förstärks ytterligare då de sjunger a capella. Deras arbete kännetecknas av vackra klanger och utvalda texter. Kom och lyssna till vardagsnära texter, stämsång och nyskapande musik genom arrangemangen kring välkända som okända melodier. En konsert med IRIS Vocals garanterar alltid oväntade musikaliska dialoger och spännande växelverkan mellan dessa vokalissor. 

Medverkande:

Agnes Börsbo, Ida Hammarbacken, Amanda Ginsburg, Agnes Grahn

http://www.irisvocals.se/

  • Kl. 20.15 Breabach

Breabach är ett av de mer innovativa och dynamiska akter som kan upplevas på den skottska folk- och rootsmusikscenen. Det är en turnerande ensemble som genom sitt musicerande och kontaktskapande runt om i världen hittar nya spännande möten och platser att framföra sin musik på. Detta resulterar ofta i nya och oväntade musikaliska spår och i det nya album som vid Scots Trad Music Awards belönades med Årets Folkmusikgrupp och Årets Folkmusikalbum. Sommaren 2017 gör Breabach två gästspel i Sörmland.

Medverkande:

Calum MacCrimmon - säckpipa, flöjter, bouzouki, sång

Ewan Robertson – gitarr, sång

James Mackenzie – säckpipa, flöjt

Megan Henderson – fiol, sång, stepdans

James Lindsay - kontrabas

http://breabach.com/

  • Kl. 21.30 Sallyswag

En skön musikalisk käftsmäll! Sallyswag är ett färgsprakande sceniskt liveband. Blixtrande solistiska inslag, tunga grooves och feministiska budskap formar bandet och de bjuder något som saknar motsvarighet i musiksverige. Här möts dancehall, R&B/hiphop, pop/jazz, balkan/oriental, afro beats och svensk folkmusik. Och vad mer behöver man? Vintern 2013 bestämde sig violinisten och riksspelmannen Erika Risinger för att starta sitt drömband och letade upp de coolaste och bästa musikerna hon kunde hitta - bekräftelsen kom 2015 då de belönades med årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan, ur motiveringen: Normer och regler är inget för Årets nykomling.

Medverkande:
Sanna Eriksson – sång
Aurelia Dey – sång
Erika Risinger – fiol
Ebba Wigren – trumset
Nadia Hamouchi – trumpet
Anna Malmström – klarinett, basklarinett
Paulina Moberg – trombon
Sanna Sikborn Erixon – elgitarr
Tove Brandt – elbas (alternerande basist)
Nadina Pundins – elbas (föräldraledig)

http://sallyswag.se/

 

Evenemanget har fri entré och restaurangen Erik på Slottet håller öppet i någon form under evenemanget.

Scensommarkväll presenteras i år under Festveckan - en del av Gästabudsåret.

Kontakt
Adress:
Vallgatan
611 31 Nyköping
Telefon: