nyköpingsguiden.se

Gripes Modellteatermuseum

Kanske känner du till att författaren Maria Gripe levde i Nyköping. Men känner du till att Marias man Harald samlade på modellteatrar och att denna samling finns på Sveriges enda modellteatermuseum?

Vad är en modellteater?

Jo, det är en teater i miniatyr tillverkad av papper. Modellerna har allt som en riktig teater har - scen, ridåer, kulisser, falluckor och belysning. I modellteatern kan du spela upp befintliga teaterföreställningar eller fantisera ihop din egen berättelse. Men hjälp av figurer och påhittiga dekorationer skapar du en fängslande miniatyrvärld. Modellteatern kan vara så liten att den ryms i en tändsticksask eller så stor att den fyller ut en dörröppning. De små teatrarna är ofta detaljrikt återskapade i vackra färger.

Harald Gripe var konstnär och illustrerade hustrun Marias böcker.

Redan som ung fastnade han för modellteaterar och började så småningom samla på dem. Strax innan sin död skänkte han samlingen till Nyköpings kommun och idag finns delar av den att se på modellteatermuseet på Nyköpings Barnkulturcentrum. Här finns förutom museet också en skaparverkstad där barn (och vuxna) kan bygga en egen modellteater eller skapa fritt utifrån sin fantasi. Här anordnas också teaterföreställningar och olika klasser i till exempel dans och måleri.

Under 1800-talet var teatrarna ett nöje för borgerligheten.

De flesta modellteatrarna som ställs ut på museet är från 1800-talet, men här finns också tidigare och senare alster. Under 1800-talet var teatrarna ett nöje för borgerligheten och då främst för vuxna män som satte upp föreställningar för varandra. I Storbritannien, Tyskland och Danmark spelades det mer modellteater än i Sverige och därför är många av museets modeller från dessa länder.

Dröm dig bort bland sjörövare, nedgrävda skatter och sagofigurer.

På museet kan hela familjen, stora som små, se miniatyrer av verkliga teatrar i Köpenhamn, London och Drottningholm. Tryck på knappen för att testa olika ljud- och ljuseffekter. Testa att spela upp en föreställning och lek fram spännande effekter med olika kombinationer av kulisser. Dröm dig bort bland sjörövare, nedgrävda skatter och sagofigurer.

En vacker paradisö förvandlas med belysning till en läskig scen.

Effekterna vi som besökare kan skapa i modellteatrarna med hjälp av ljus och ljud är fascinerande. Det som först ser ut som en stillsam och vacker paradisö förvandlas med belysning till en läskig scen med en vulkan som fräser ur sig het lava. Och när vi drar i ett snöre på en annan teater passerar en spårvagn förbi i bakgrunden...

Fakta

Gripes Modellteatermuseum ligger i Barnkulturcentrums lokaler 

på Prästgatan 12 i Nyköping.