nyköpingsguiden.se

Författarcafèer på Bryggeriet lördag 19 oktober

Välkommen till LitterArts författarcaféer på gamla Bryggeriet. Där samtalar vi med författare om deras nyutgivna böcker och deras anknytning till Nyköping. Fika finns att köpa på plats. Samtalen leds av Ann de Jonge och Marianne Rynefeldt-Skog. 

MEDDELANDE. Just nu lägger vi programmet. Allt är inte helt klart ännu vilket kan betyda att innehållet i evenemangen, även tider, platser och namn kan förändras. Bilder kommer.

Alla caféer hålls i gamla Bryggeriet i lokalerna Galleri Fiskhuset eller i lokalen Folkhögskolan i Bryggeriet. Fri entrè, ingen föranmälan. Fika köper du på plats.

10.00 Författarcafé 1

en manlig och en kvinnlig författare

Hans Rydberg, Nyköpings Flora, SBF-förlaget.
Cecilia Karlström, Återbruksmamma. Förlag: Type and Tell

Samtalet leds av Marianne Rynefeldt-Skog.

Hans Rydberg är naturvårdskonsulent med ett förflutet på Länsstyrelsen Södermanland. Han har gett ut flera böcker, bland annat "Fältbotanik" – en praktisk rådgivning i hur man artbestämmer växter, som gavs ut på 80-talet. Därefter kom "Fridlysta växter i Sverige" och"Sörmlands Flora" - en omfattande kartläggning som kom ut 2001 och 2019 kom Nyköpings Flora på Svenska Botaniska Föreningens förlag. Svampar och maskrosor är några av Hans Rydbergs personliga favoriter.

Cecilia Karlström är rektorn på ett gymnasium i Nyköping som en dag träffar Rashid, en 16-årig pojke från Afghanistan som börjat i hennes skola. Hon beskriver i sin bok "Återbruksmamma" hur hon och hennes man fick ett barn i sitt hem som en annan mamma redan haft. Ordet återbruk syftar i boken på en mental inställning. I Afghanistan återanvänds allt och Cecilia, som har återbruk som intresse, börjar se mönster. Boken skildrar flyktingens upplevelser genom den svenska familjens ögon. Rashid har här fått en ny familj – och helt nyligen hittat sin gamla. 

11:00 Författarcafé 2

porträtt av David Linden, författare

David Lindén: Karin Månsdotter: drottningens revansch. Förlag: Bokförlaget Langenskiöld

Samtalet leds av Ann de Jonge.

David Lindén är historiker och författare som fascinerats av varför så få manliga historiker skildrar kvinnorna i historien på deras egna villkor. Därför tänker han  skildra ett antal historiskt betydelsefulla men ofta förminskade kvinnor. Först ut är Karin Månsdotter - en drottning som var betydligt mer än en "god" flicka, gift med Erik XIV. Hon var först hans älskarinna och fick två barn med honom, därefter drottning i tre månader. 

12:00 Författarcafé 3

fyra författare

Lotta Fagerholm: Skärvor av hat, förlag (namn kommer)
Lars Lager: En mans kärlekar. Furudal förlag.
Eric Rosén, Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort. Förlag: Natur och Kultur.
Caroline Cederquist: Jag andas alltså finns jag. Albert Bonniers förlag.

Samtalet leds av Marianne Rynefeldt-Skog.

Lotta Fagerholm är född och uppvuxen i Nyköping där hon bor. Hon är legitimerad gymnasielärare i samhällskunskap och religion, har arbetat som journalist och burit på författardrömmar sedan barnsben. Debutromanen "En spricka i spegeln" utkom i februari 2018 och fick god kritik, för att den tog upp samhällsaktuella frågor som rör alla. Skärvor av hat är en fristående fortsättning och skildrar hur en framtid kan tänkas se ut där rika står mot fattiga, svenskar mot icke-svenskar, och där grundläggande demokratiska principer riskerar att urholkas.
Bild: Bildproffsen


Lars Lager är historieberättare från Stigtomta. Han rör sig lika gärna inom ämnen som kolonialism och slavhandel som science fiction eller en kriminalgenren. Boken "En mans kärlekar" handlar om helt andra ämnen; kärlek, sex och relationer ur en mans perspektiv. Att underhålla och beröra till reflektion, är viktigt för honom, särskilt vad gäller hur vi behandlar varandra och vår miljö.

Eric Rosén är journalist och uppväxt i Stenkulla i Nyköping. Han arbetar i dag som biträdande redaktör på Aftonbladet. Det här är hans debutbok. "Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort" är en bok om att bli vuxen i skuggan av ett brott. Det är en bok om missbruk, fängelsestraff och konsten att ta konsekvenserna av sina handlingar. Men också om den märkliga kärlek som kan finnas till en pappa som gjort något helt oförlåtligt.

Caroline Cederquist är född 1977 i Hammarkullen, Göteborg och bodde under barndomen främst i Skåne och Östergötland. Sedan tjugo år bor hon i Stockholm. Caroline är journalist och kommunikatör och har bland annat jobbat på Dagens Nyheter och SvD. "Jag andas, alltså finns jag" är hennes debutbok. Den är en gripande berättelse om uppväxten i en gränslös familj. Om hur utsatthet och maktlöshet leder henne tills hon som vuxen väljer att bryta med sina skuld- och skamkänslor och börjar läka.

13:00 Författarcafé 4

tre kvinnliga författare

Elisabeth Öhman: Renässansringen. Förlag: Mima
Carina Drätting: Dödlig konsekvens. Visto förlag.
Sofie Farvolden: Med hjärtat i Harloch. Visto förlag

Samtalet leds av Ann de Jonge.

Elisabeth Öhman är född i Nyköping och har varit verksam som frilansjournalist, copywriter och skribent. På sjuttiotalet fick hon skrivrådet av Astrid Lindgren att "öva, öva, öva så mycket du kan och bara skriv, skriv, skriv!" I dag arbetar Elisabeth som författare på heltid och bor i byn Gillberga på norra Öland med sin man och hund. Hon är aktuell med romanerna Drottningklockan och Renässansringen om kyrkogårdsvaktmästaren och amatörurmakaren Aron Petterson. Handlingen i böckerna är till stor del förlagd till Nyköping.

Carina Drätting är född 1963 och har växt upp  i Linköping och Tranås där hon bott större delen av sitt liv. Numer bor hon i Katrineholm. Hon är utbildad produktionstekniker och jobbar nu för ett företag utanför Borås. Debutromanen "Dödlig konsekvens" kom 2018 och fick ett fint mottagande. Hon har även medverkat i flera novellantologier.

Sofie Farvoldens debutroman Med hjärtat i Harloch handlar om att våga följa sitt hjärta och att hitta sig själv. En klassisk kärlekshistoria om hur ett liv kan se ut med olika familjeförhållanden och synsätt på vad som är viktigt. Hon är född och uppvuxen i Nyköping, har utbildat sig till diplomerad friskvårdskonsult och driver eget företag. Sommaren 2017 skrev hon sin debutroman Med hjärtat i Harloch på engelska och då med titeln Heart of Harloch. Senare under hösten översatte hon den till svenska.

14:00 Författarcafé 5

Språkvänner

Författarcafé 5. Språkvännerna i samverkan med Folkhögskolan.
Poesi, konst & samtal. Plats: Bryggeriet

Litterära språkvänner framför dikter, både i friare och mer ursprungstrogen tradition på svenska och arabiska. I evenemanget deltar konstnärerna Ashraf Atraqchi och Bereket Negasi. Framträdandet genomförs vid fyra tillfällen varav detta är ett av dem. Projektet har tillkommit med stöd av Statens Kulturråd och Region Sörmland.

Välkomna!

Med reservation för att ändringar kan uppstå i programmet. 

Galleri Fiskhuset kommer också vara öppet med utställningar hela helgen. Se mer på https://www.facebook.com/Fiskhuset/

 


Kontakt