nyköpingsguiden.se

Kurs i Förarintyg -båt

En navigationskurs för dig som är nybörjare och som vill kunna framföra en fritidsbåt.

En navigationskurs för dig som är nybörjare och som vill kunna framföra en fritidsbåt. Du får grundläggande kunskaper i sjömanskap och sjösäkerhet. Passa på att ta ditt förarintyg innan båtsäsongen!

Mål

Att ge dig grundläggande kunskaper i navigation, sjömanskap och sjösäkerhet. Efter avslutat och godkänt prov får du behörighet att framföra fritidsbåt med en storlek upp till 12x4 meter.

Målgrupp

Du är nybörjare och vill lära dig att framföra en fritidsbåt och lära dig skärgårdsnavigering.

Innehåll

  • Sjökort, latitud och longitud
  • Distansmätning, fart och tid
  • Lägesbestämning och avdrift
  • Utprickning och fyrar
  • Lanternor och dagsignaler
  • Väder
  • Väjningsregler och manövrering
  • Knopar
  • Säkerhet ombord

Arbetssätt

Teoretiska genomgångar varvas med praktiska övningar. Vi träffas en lördag varannan vecka, två veckors uppehåll mellan tillfälle 2 och 3. Totalt 3 tillfällen. 

Studiematerial / Litteratur

Kursmaterial och ingår inte i kursavgiften, det tillkommer med ca 650kr. Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Kostnad för examinationstillfället tillkommer med 500 kr och betalas direkt till förhörsförrättaren. Datum och tid för examination samt mer information meddelas under kursens gång.

Fortsättningsmöjligheter

Vi erbjuder fortsättningskurser till alla pågående kurser. Vår ambition är att du skall få samma lärare och lokal på din fortsättningskurs som du hade tidigare. Fortsättning för denna kurs är kustskepparintyg.

Kursledare

Peter Rundström har arbetat med skolsegelfartyg i över tjugo år och gått den långa vägen från elev/obefaren jungman till att idag segla skeppare och styrman. Han har stor vana vid att utbilda inom navigation.

Tips/Mervärde

De flesta försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg. Intyget stämplas i din intygsbok från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) efter godkänt prov, vilka anordnas efter varje kurs.

 

 


Kontakt

Adress: Hospitalsgatan 11, Nyköping

Telefon: 08-55094935

E-post: hannele.koski@folkuniversitetet.se

Arrangör: Folkuniversitetet Nyköping