nyköpingsguiden.se
Ett berg sluttar ned mot havet.
Tre barn med fiskespön står vid vattnet.

Nyköpings natur

I naturen kan vi slappna av och njuta. Är du frisk, gå en skön promenad i ett naturreservat, ta med dig familjen och fiska, köp med dig fika från ett lokalt café och leta vårtecken. 

 • Besök naturreservat och upplev natur i din närhet! Vandra på ängsmarker och barrskogar till skärgårdsöar. I Nyköping kan du besöka över 40 st naturreservat där du kan tanka energi i. Här listas några förslag:

  Stendörren ligger vid kusten mellan Nyköping och Trosa. Här kan du uppleva skärgården utan båt och vandra ut på hängbroarna till öarna i havsbandet. Utspritt i reservatet kan du hitta flera skulpturer av hotade arter i Östersjön. Lyckas du hitta malen, trumgräshoppan eller sandödlan? 

  Svanviken-Lindbacke är ett populärt område för naturintresserade. En gång var det en plats för kungar. Dagens kungligheter i reservatet är blommor och djur. Här kan du vandra längs med stigen och se utsikten över Nyköping från Lindbacke. Missa inte fornlämningar längs med vägen!


  Här listas samtliga naturreservat i Nyköping. 

 • Cykla - äntligen utan vinterdäck!

  Cykelleden Näckrosleden går genom Sörmland och är uppdelad i 14 etapper. Varje etapp är tänkta att passa som en lagom dagstur. Läs mer om varje etapp på Näckrosleden.

 • Fånga fina fisken!
  I Nyköping kan du fiska i Nyköpingsån, sjöar och havet. Sportfiskarena lånar ut metspön på Team Sportia för att du ska kunna meta i Nyköpingsån(inget fiskekort krävs).
  Här nedan listas sjöar och åar där det krävs fiskekort. Läs mer om fiskeregler på Länsstyrelsen Sörmland. 

  Nyköpingsån fiskekort köper du digitalt på Fiskekort.se

  Norra Nyköpingsån köper du digitalt på ifiske.

  Nävsjön köper du på plats i fiskekortsautomaten mot kontant betalning eller swish. 

  Yngarens fiskekort köper du digitalt på ifiske.se

 • Sörmlands högsta punkt - gå skogsbysligan som är ca 2,2 km och upptäck Vensbrinksberget som är 123 m.ö.h. Där kan du klättra upp i ett 12 meter högt utsiktstorn och se utsikten runtomkring.

 • Sörmlandsleden
  Vandra rundslingor längs med Sörmlandsleden
  Arnöhalvön, Nyköping. Del av etapp 45:1, ca 8,5 km.
  Nynäs runt. Etapperna 51, 52 53, del av 54 samt 50:1. Ca 30 km.
  Nävsjön runt. Etapp 35:1, ca 8 km.
  Nävekvarnslingan. Delvis på etapp 36, ca 8 km.
  Skiren runt. Etapp 32:1, ca 4,7 km. Delvis på etapp 32.
  Svanviken-Lindbacke, Nyköping. Delvis på etapp 44 och 44:1, ca 6,5 km.

 • Upptäck Nyköpings utsiktsplatser! Vandra upp till utsiktsplatsen på Kråkberget, Malmbryggshagen och Ryssbergen och blicka ut över Nyköpings stadskärna och omgivningar. Det finns mycket att både se och lära. Se utsiktsplatser.
 • Spela vårbingo! Palstorp äventyrsgård och skogsby har gjort ett vårbingo. Gå på vandringsturer och ha picknick i skogen eller spana efter grodyngel vid diken och dammar. Se vårbingo.